179 km |
Heuvels |
De wijngaard-saurus van de Aude |
Bij de rit van Carcassonne naar het zuiden, gaat het eerste stukje door het dal van de Aude. Bij Limoux buigt de route naar het westen, en gaandeweg komen de eerste uitlopers van de Pyreneeën in zicht. De Pyreneeën vormen de kreukelzone die ontstond doordat Iberië onder Europa schoof. Erosie van de opgeheven zuid-rand van Europa in Zuid Frankrijk heeft ervoor gezorgd dat gesteenten van tientallen miljoenen jaren geleden het oppervlak weer bereiken, en die vertellen ons nu een verhaal van het Krijt.
Vorming van de Pyreneeës
De voorlopers van wat we nu de Pyreneeën noemen, begonnen al aan het einde van het dinosaurustijdperk, dus aan het einde van het Krijt omhoog te komen. De zeespiegel stond toen een heel stuk hoger dan vandaag want er lag geen ijs op de polen, en daarmee was Europa voor een belangrijk deel bedekt door een ondiepe, tropische zee. Op de verschillende eilanden die daar bovenuit staken, zoals de kristallijne massieven van centraal Frankrijk, leefden allerlei dinosauriërs. Toen de Pyreneeën omhoog geduwd begonnen te worden, legden rivieren aan de voet van dat nieuwe gebergte dikke pakketten zanderige en modderige afzettingen neer. Soms, heel soms, raakte ook een dinosaurusbot of zelfs een heel skelet daaronder bedolven. Een deel van de route komt door deze rood-oranje gekleurde afzettingen, waar nu vaak wijngaarden op staan – onder meer bekend van de Blanquette de Limoux, een nogal zoete belletjeswijn.
De wijngaard dinosaurus
Iets ten zuiden van Limoux, in de omgeving van Espéraza, zijn uit die rood-oranje afzettingen talloze resten van dinosauriërs gevonden. Eén soort is zelfs naar de wijngaarden vernoemd: de titanosauriër Ampelosaurus atacis, een middelgrote langnekdino die een bijzonder jasje van pantserplaatjes aan had is bekend van de opgraving uit Campagne-sur-Aude. “De wijngaard-saurus van de Aude”, betekent de naam letterlijk. De fossielen zijn te zien in het dinosaurusmuseum in Espéraza. Wij zetten ons geld vandaag in op de langste renner van het peloton, vooral als hij met een titanium frame rijdt!
My research focuses mainly on tetrapods from the Age of Dinosaurs; I have a particular interest in dinosaurs, mosasaurs and fossil trackways. I currently work on T. rex and Triceratops from North America, and on mosasaurs from Angola. Check the Geo-TdF team.
Anne Schulp