Etappe 3 | Reims-Épernay / De bijzonderheden van de Krijtzee


 133 km

 

 Heuvels

 

 Crateceous

 

Na twee dagen door gesteenten uit het Cenozoicum gereden te hebben - de periode na de meteorietinslag die de niet-gevleugelde dinosauriërs de kop kostte - trekt het peloton in de 3e etappeMosasauriërs jaagden in de Krijtzee door een stuk van het Bekken van Parijs waar Krijtgesteenten aan de oppervlakte komen.

 

Kalksteen gevormd door microscopisch kleine organismen

Aan het einde van het dinosaurustijdperk (het einde van het Krijt ) stonden grote delen van Noordwest-Europa onder water. Het klimaat was wereldwijd aanzienlijk warmer dan vandaag, en omdat er toen geen ijs op de polen lag, stond de zeespiegel honderd meter of meer hoger. Op de bodem van de warme Krijtzee werd vaak kalk afgezet, dikke pakketten gesteente dat, als je het onder de microscoop zou bekijken, korreltje voor korreltje uit de huisjes, de schaaltjes, en de schelpjes van kleine organismen bestaat.

 

Grote hagedissen van 15m in de Krijtzee

De Krijtzee was in allerlei opzichten bijzonder. Terwijl op het land de dinosauriërs rondliepen, maakten de mosasauriërs wereldwijd de zeeën van het Krijt onveilig. Ook in de buurt van Reims zijn wat Mosasaurus hoffmannii - skeletresten gevonden: losse tanden. Gelukkig weten we dankzij fossielvondsten van elders hoe de mosasauriërs eruitzagen: grote zeehagedissen, sommige meer dan 15 meter lang, met flippers om te sturen, en een stevige, gespierde staart voor de aandrijving. Het waren de top-predatoren van de zee. De meteorietinslag bij Mexico, 66 miljoen jaar geleden, maakte een einde aan het Krijt, een einde aan het dinosaurustijdperk, en in zee stierven ook de mosasauriërs uit.

De bodems die op de kalkige ondergrond gevormd zijn, zijn de bodems waarop nu de champagne-druiven groeien. De winnares van vandaag heeft de bubbels dus te danken aan het bruisende Krijt tijdperk.

   


 
Anne Schulp - Professor at Utrecht University and researcher at Naturalis Biodiversity Center

In the past two decades, Anne worked extensively in the Middle East, on dinosaurs from Oman, and dinosaur tracks from Yemen, and in Angola, where the PaleoAngola Project resulted in the discovery of a new dinosaur Angolatitan, and multiple new mosasaurs, including Prognathodon kianda. Check the Geo-TdF-team-2022.

Anne Schulp

 


GeoMap Toer van de Dag - 3

Je kunt de kaart in en uitzoomen en je kunt de kaart slepen. Ook kun je op de kaart klikken om een beschrijving van de lithologie (gesteenten) te lezen. Als je met de muis over het profiel beweegt (de gele lijn in de grafiek onder de kaart), wordt de locatie ook op de kaart weergegeven.

Alles downloaden

Journalisten, commentatoren, en alle anderen die alle geo-info over elke etappe van de Tour de France 2022 willen lezen: je kunt het nu allemaal downloaden.

 

 

 

GeoTdF op Strava