Etape 1 | København-København / En tour af de forhistoriske kontinenter


13 km

 

 Individuel tidskørsel

 

 Forhistoriske kontinenter Baltica

 

Forhistorisk kontinent Baltica med Danmark på

Tour de France 2022 bringer os først til de danske territorier. Den danske undergrund rummer op til 12 kilometer sedimentære bjergarter, der er dannet gennem de sidste 450 millioner år. Men derunder gemmer sig et fortidskontinent: Baltica. Baltica er nu en del af det eurasiske kontinent og strækker sig fra Atlanterhavskysten i Norge til Uralbjergene in Russland, og fra det Arktiske hav til Sortehavet.

 

 

Hvad er et fortidskontintent?

Hvad er et fortidskontintent? Fortidskontinenter består af pakker af 30 km tyk jordskorpe der for det meste er opbygget af magmatiske bjergarter, dannet over subduktionszoner. På samme måde som under den vulkan i Tonga der eksploderede sidste vinter. Disse typer bjergarter (dvs. magmatiske bjergarter) har en højere opdrift end bjergarterne i den underliggende kappe. Kappen er det lag i planeten, der ligger over kernen men under skorpen. Når pladen, som de magmatiske bjergarter udgør en del af, ankommer til en subduktionszone, bliver bjergarterne skrabet af for at danne bjergkæder, eller de stopper endda subduktion. Så kontinenter kan bevæge sig hen over jordens overflade sammen med de plader som de er en del af, men de forsvinder ikke. De brækker af det ene kontinent og smelter sammen med det næste i en endeløs pladetektonisk dans. Det samme gør Baltica.


Flytende kontinenter

Avalonia

For omkring 500 millioner år siden, lå Baltica på den sydlige halvkugle sammen med superkontinentet Gondwanaland (som omfattede Sydamerika, Afrika, Indien, Australien og Antarktis) i nærheden af Sydpolen. Baltica bevægede sig nordpå sammen med et andet fortidskontinent, Avalonia (som bestod af dele af Irland, Wales og England, Belgien, Holland og det nordlige Tyskland). For omkring 450-400 millioner år siden kolliderede Baltica og Avalonia Laurentia (Grønland og Nordamerika). Baltica og Avalonia kolliderede også med hinanden, og den forkastning, som opstod der hvor kontinenterne kolliderede, ligger ved den dansk-tyske grænse. Men den er skjult under et kilometertykt lag af sedimentære bjergarter, der blev bragt ind fra Skandinavien og Tyskland.

 

Armorica

Og Frankrig? Størstedelen af Frankrig er en del af endnu et fortidskontinent: Armorica. Armorica kolliderede med Avalonia for omkring 300 millioner år siden. Og den sidste del af Europa, Adria, ankom  til resten af Europa for de sidste 50 millioner år siden. De forkastninger, som det skete langs kollisionzonne, udgør nu Alperne. I dag tager køreturen mellem Danmark og Frankrig kun en enkelt dag, men under Balticas storhedstid lå de på hver sin havlkugle og var  adskilt af et ocean!

 

 
Douwe van Hinsbergen - professor Universiteit van Utrecht

I study past climate changes in the North Atlantic region. In my research I am using either microfossils (such as dinocysts - remnants of marine protists, comprising an important group of the phytoplankton), or molecular fossils (such as membrane lipids). Changes in both micro- and molecular fossil communities can tell us a lot about the past climate and environmental changes.

Kasia K. Śliwińska
 
Douwe van Hinsbergen - professor Universiteit van Utrecht

I am a geologist and I study plate tectonics and the driving mechanisms in the Earth’s mantle, mountain building processes, and the geography of the geological past. I enjoy geological fieldworks all over the world, and translating the results to science and a broad public.

Douwe van Hinsbergen