Geovidenskab handler er meget mere end bare at kigge på sten. Bliv med ved at læse. Så fortæller Douwe og hans kolleger dig alt om det. Måske er landskaberne det første du forbinder med geovidenskaben – lige fra Alpernes høje bjergkæder og stejle klipper til den vidt åbne slette i det nordvestlige Frankrig .
Disse landskaber, deres udvikling, floderne og gletsjerne der løber gennem dem, jordtyperne, og de farer de kan være årsag til, som for eksempel jordskred, undersøges i den gren af geovidenskaben der kaldes naturgeografi. De processer, der har formet de moderne landskaber, har typisk fundet sted inden for de seneste hundrede tusinder af år eller mindre.
Under landskaberne findes der en underverden der gemmer på en optegnelse af en langt ældre, millioner til milliarder år gammel historie. Geologiske processer såsom sedimentation og vulkanisme kan danne kilometertykke lag af bjergarter. For geologer er disse lag et arkiv over fortidens geografi, men også over livet og klimaet, i form af fossiler og de kemiske forbindelser, de indeholder.
Ved kanten af de tektoniske plader bliver lagene foldet og knækket, løftet og eroderet. De bliver begravet og gennemgår forskellige processer: de ændrer deres mineralogi, nogle steder kan de smelte, væsker bevæger sig gennem dem, der dannes malmaflejringer, der sker jordskælv og vulkanudbrud. Studiet af stenlagene og rekonstruktionen af fortidens geografi, klima, liv, deformering og mineralisering hører under geologien. De endnu dybere dele af Jorden, dem der ligger i mange kilometers dybde, kan undersøges i detaljer via den lava som kommer op fra dybet, i den diciplin der hedder geokemi; eller ved hjælp af seismiske bølger og magnetfelter, hvilket hører under geofysikken. I øvrigt er en af verdens berømte seismologer vores egen Inge Lehmann. Man kan læse lidt mere om hende her: https://www.experimentarium.dk/jorden/inge-lehmann-jordens-kerne
Hvert blogindlæg vil kort forklare en geologisk proces der relaterer sig til dagens etape. Hvis du vil høre mere, find os på Twitter. Og hvis du vil vide mere om geovidenskab kan du tjekke de Europæiske institutter, hvor blogskribenterne arbejder. Og måske vi ses i felten en dag!